Türk Kahvesinin Kültürümüzdeki Önemi ve Hazırlanışı

20 Mayıs 2022

post-thumnail

Türk kahvesi, kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ve tarihçesi Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan millî içeceğimizdir. Bayramlarda, özel buluşmalarda, toplantılarda, günün en keyifli anlarında tercih ettiğimiz kahve, 16. yüzyılda İstanbul’a ulaşmıştır. Türkler tarafından yeni bir yöntemle hazırlanmış ve bu haliyle ülke sınırlarının da dışına ulaşıp “Türk Kahvesi” adını almıştır.

Arabica türü kahve çekirdekleri kavrulur, sonrasında çok ince bir şekilde öğütülür. Cezveye kişi sayısınca fincan ölçüsünde su eklenir, her bir kişi için bir tatlı kaşığı ölçüsünde Türk kahvesi eklenir. İsteğe bağlı şeker ilave edilir. Türkler, kahvenin özellikle kaynatılmasını tercih etmektedir. Bu hafif kaynama, içince rahatsız edecek sıcaklıkta değil, öğütülmüş kahve ve ısınan suyun birbirleriyle özdeşleşmesini sağlayacak derecede olmalıdır. Kaynayan kahveden köpükler alınır, küçük fincanlara pay edilir. Bir miktar daha kaynayan kahvemiz, servise hazır hale gelir.

Bir zamanlar güğümler ve cezvelerde hazırlanan Türk kahvesi günümüzde kahve makineleri sayesinde daha pratik ve aromatik olarak pişirilmektedir. Bizler için hem zamandan tasarruf sağlayan hem de kahvemizi çok daha yoğun kıvamlı ve lezzetli pişiren kahve makinelerine gelin bir göz atalım.

Hemen Ara
× Whatsapp